четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Вдъхновяваща среща с онлайн предприемач и пътешественик

С Пресиан живеем заедно в Бъкингам и споделяме насладите от града и университета. Той записа интересна специалност, в която паралелно учиш и развиваш бизнес. Освен с невероятно  шантав и шумен, впечатляващо отдаден на студентите, програмен директор, се сдоби и с възможността да участва в конференции, семинари, лекции... От които се възползвам и аз :)

Всяка сряда се организират срещи с предприемачи от цял свят. Вчера се запознахме с Джон Морган, човек, сменил няколко индустрии в онлайн предприемачеството, обикаляйки света само с раница и лаптоп. Джон е работил от почти всяко кътче на земята - от плажовете в Мексико, хостелски лобита в Барселона, от Индия, където електричеството прекъсвало твърде често. Спал е в книжарница в Париж, за да събуди творческия си дух, карал е колело из Южна Америка в понеделник, а в сряда е представял свой проект с церемония на Таймс Скуеър.
Следвал е интуицията си при избора на следваща дестинация. Разказа как случайно намерил флаер за хостел в Севиля и веднага тръгнал към него. В Индия чул за йога ритрийт с будистки монаси, където десет дни медитираш в мълчание, без достъп до каквито и да било предмети, дори без лист хартия и молив. Пътувал три месеца през различни индийски провинции, но най-накрая интуицията му, както сам казва, го отвела на правилното място. Щом имал усещането, че нещо е правилно, веднага действал.

Джон говори за способността периодично да оставяш мислите ти да се отичат, за да се докоснеш по-силно до вътрешната си интуиция. Разказа как неговите три опростени цели в живота са: да служи, да създава и да влияе положително на света около себе си. Вдъхнових се много от думите му, които успяха да назоват нещо, на което се опитвам да дам име от известно време.

Сподели ни за автентичността на духа и колко ключова е тя в постигането на спокоен ум и в изграждането на здрави връзки и приятелства. Говори ни за любовта си към ученето и растежа, към себеразвитието.  За баланса между четенето, теорията и реалното съпреживяване на света. За страха да нараним егото си като основна пречка за постигането на целите ни. Разказа как бил поканен да участва в психологически изследване по идея на студенти в Оксфорд. Темата била доколко харизматичното лидерство и говорене водят до аморално поведение у слушателите. Джон трябвало да говори пред две групи бизнес студенти, като първия път го помолили да бъде себе си, да говори открито и спокойно, но с ентусиазъм, да бъде "харизматичен говорител". Пред втората група студенти трябвало да бъде труден за разбиране, затворен и срамежлив. За да постигне второто, се концентрирал върху Аз-а си. Питал се постоянно дали слушателите не му се подиграват, дали им е скучен... Резултатът от втората "стратегия" бил един много притеснен, потящ се Джон, който през целия разговор не вдигнал очи от записките си. Всеки страх е страх от социална изолация, до такова заключение достигнах.

 Впечатли ме много и с концепцията си за anti-fragility, като антоним на fragility. Ако нещо е крехко, то се чупи дори от много лек допир. Ако нещо е обратно на крехко, чупливо, то не е просто здраво, така че да остава цяло след ударите, а става по-силно от тях. Много готин начин за възприемане на трудните ежедневности.

Джон със сигурност е човек на приключението и много успешен хедонист. Човек с осъзната мисия. Отдели ни цели три часа, през два от които не спря да говори и отговаря на въпроси.

Намерихме невероятно свежа среда в Бъкингам, не знам дали мястото е изключително или аз го възприемам с ниските си стандарти, останали от българската образователна система. Усещам как с всеки час се приближавам все повече към онова, най-автентично и разбрало се мое аз.

Едно е сигурно - тук е много трудно да не бъдеш щастлив, дори да идваш от страната на националното брутно нещастие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар